Aksjonærregister-oppgaven for 2023
Snart er tiden kommet for å levere den årlige aksjonær-registeroppgaven. Hvis du ikke har en regnskapsfører eller revisor til å levere denne for deg, må du passe på at alle opplysninger er korrekte.
Uansett må du sørge for at du er bevisst på hvilke opplysninger som rapporteres. Selv om andre sender inn oppgaven på vegne av ditt selskap, er det ditt ansvar at opplysningene er korrekte. Det er lett å overse noen endringer i aksjonærer, eller utbytte som plutselig ble vedtatt og utbetalt tidlig i året. Det får lett konsekvenser både skattemessig, og kan i verste fall resultere i straffeskatt.
Det kan derfor lønne seg å lese igjennom følgende opplysninger raskt slik at du er oppdatert på hva som skal være med.
Alle aksjeselskap er pliktig til å levere aksjonærregister- oppgaven til Skatteetaten.
Er selskapet avviklet i 2023, skal også oppgave leveres.
Levering av aksjonærregister- oppgaven med opplysninger om likvidasjon av selskapet er viktig for at eventuelle personlige aksjonærer skal få gevinst/tap riktig beregnet i sin skattemelding.
Merk at nystiftede selskap også skal levere aksjonærregister- oppgaven – normalt fra og med stiftelsesåret. Boligaksjeselskap skal imidlertid ikke levere aksjonærregisteroppgave.
Utkast til aksjonærregister- oppgave ble lagt ut 4. desember
Har selskapet levert aksjonær- registeroppgave for 2022, vil selskapet motta et utkast til aksjonærregisteroppgave i års- oppgjørssystemet eller i Altinn for 2023. Denne ble lagt ut mandag 4. desember. Alle selskap mottok orienterings brev fra Skatteetaten med opplysning om hvordan oppgaven skal leveres.
Pliktig levering
Husk at alle selskap skal levere! Hvis selskapet ikke har noen endringer og heller ikke har delt ut utbytte, består jobben kun i å sende inn forhåndsutfylt aksjonærregisteroppgave. Frist for å sende inn oppgaven er 31. januar 2024. Husk at aksjonærregisteroppgaven for 2022 må være levert og godkjent før aksjonærregisteroppgaven for 2023 kan godkjennes.
Vanskelig å rapportere?
Får du melding om feil i aksjonærregisteroppgaven etter levering, må feilen rettes opp før du kan få bekreftelse om godkjent oppgave. Skatteetaten har gått gjennom en rekke hendelser, og beskrevet steg for steg hvordan selskapet skal gå frem for å få levert oppgaven uten feil. Det kan være verdt å ta en titt på disse eksemplene. Du kan også se filmer som viser eksempler på hvordan du fyller ut en aksjonærregisteroppgave. Dette finner dere på Aksjonærregisteroppgaven - Skatteetaten Rettledningen til aksjonærregisteroppgaven gir også god informasjon om hvordan ulike hendelser skal rapporteres.
Ikke godkjent aksjonærregisteroppgave?
Blir aksjonærregisteroppgaven ikke godkjent, vil ikke selskapets aksjonærer få tilsendt aksje- oppgaven. De vil heller ikke få forhåndsutfylte aksjeopplysninger på skattemeldingen for 2023, og må da selv beregne og føre opp alle skattepliktige beløp i skattemeldingen. Husk at oppgaven er ikke “levert” før den er godkjent.
Utenlandske aksjonærer
Utbetaling av utbytte til utenlandsk aksjonær er underlagt reglene for kildeskatt.
Kildeskatten er i utgangspunktet 25 %, men kan gå helt ned til 0 %.
Det er viktig at selskap som har utenlandske aksjonærer sørger for at informasjonen, som for eksempel landkode, er korrekt.
Merk at kildeskatten også må innrapporteres på RF-1005. Dette skjema skal sendes inn på utdelingstidspunktet. Korrekt utfylt aksjonærregister- oppgave sikrer at skatteetaten og utdelende selskap ikke bruker tid på unødvendige kontroller.
Alt utbytte skal innrapporteres.
Pass på at riktige opplysninger rapporteres inn.
Hvis utbyttet ikke rapporteres korrekt i aksjonærregister- oppgaven vil dette føre til at aksjonærens aksjeoppgave – RF 1088 blir feil. Forhåndsutfylte opplysninger om utbytte fra selskapet i aksjonærens skattemelding vil også bli feil.
Skatteetaten har merket seg at det ikke alltid er samsvar mellom avsetningen og hva som er inn- rapportert som utbetalt utbytte i aksjonærregisteroppgaven – RF 1086. Utbytte skal inn- rapporteres når det er vedtatt, selv om selskapet ikke har betalt det ut. Utbytte vil også være skatte- pliktig på aksjonærens hånd fra det tidspunkt det er vedtatt. Mange tror det er først når de selv får pengene utbetalt at de må skatte for beløpet.
Reversering av utbyttet?
Utfordrende økonomiske tider har ført til at planlagte utbytter er blitt reversert. Selv om et utbytte er reversert, kan det det fremdeles være skattepliktig for aksjonæren. Følgende vilkår må være oppfylt for at et reversert utbytte ikke skal være skattepliktig for aksjonæren:
Reversering skyldes økonomiske forhold, som betalingsvansker.
Reversering av utbytte må være besluttet av et kompetent organ, vanligvis generalforsamlingen.
Reversering av utbytte må være fattet før utbetalingen.
Reversering av utbytte må være vedtatt før årsskiftet.
Tilleggsskatt
Hvis aksjonæren selv må rette sin skattemelding for mottatt skattepliktig utbytte, kan det lett gå i glemmeboken.
Dersom manglende utbytte blir avdekket i en kontroll av Skatteetaten, vil tilleggsskatt vurderes. Konsekvensene ved manglende innrapportering til Aksjonær- registeret kan derfor lett føre til mye besvær for aksjonæren. Hvis det er feil i rapporteringen, er det aksjonæren som må ta støyten.
Sjekkliste før levering:
Avklar hvem som har oppgaven med å levere Aksjonær- registeroppgaven- daglig leder eller selskapets revisor.
Stemmer kontaktinfoen som ligger i aksjonærregister- oppgaven. Hvis nei – husk å oppdatere denne med riktig person, epost og telefonnummer. Mye av korrespondansen som skjer mellom Skatteetaten og selskapet knyttet til aksjonær- registeroppgaven vil skje til den som er oppført som kontakt- person i oppgaven.
Har noen aksjer skiftet eier i løpet av året – husk å rapportere kjøp/salg eller andre hendelser. Det holder ikke å rapportere bare hvem som er ny aksjonær.
Har det skjedd strukturelle hendelser i selskapet?
Har det skjedd andre endringer i selskapet?
Har selskapet ytet aksjonærlån?
Har selskapet utdelt utbytte? Merk at hvis selskapet har innrapportert aksjonærlån tidligere og det utbytte som nå deles ut ikke er motregnet mot tidligere aksjonærlån – må dere i post 21 markere i feltet Beholde aksjelån.
Har det skjedd en motregning utbytte/lån? Utbytte som inn- rapporteres i postene 8 og 21 motregnes automatisk mot tidligere aksjonærlån dersom dere ikke markerer for Beholde aksjelån i post 21 på den aktuelle aksjonæren.
Ved utbytte til utenlandsk aksjonær, er kildeskatt vurdert, betalt og korrekt rapportert?
Unngå tvangsmulkt !
Leverer selskapet innen fastsatt frist, er mange kroner spart! Blir aksjonærregisteroppgaven for 2023 ikke levert, blir selskapet ilagt daglig løpende tvangsmulkt. Dere vil motta varsel og vedtak om ileggelse av tvangsmulkt få dager etter innleveringsfristen. Vedtaket vil inneholde informasjon om hvilken dag mulkten løper fra.